Fix-färdigt!

Nu har jag skickat in min anmälan med en och enhalvtimmas marginal mot anmälningstiden. Jag och två andra tjejer från föreningen åker till Lund med siktet inställt på "Gerdahallen inspirerar" den 12 mars.

Här är min anmälan till klasser:
Retorik med Therese Granwald
Gympa for fun med Henrik Bramsved
Tribal House med Åsa Fornander
Body in Control med Jari Ketola
H.I.T Gympa med Henrik Bramsved
Afro Power Dance med "Team Gerda"


Jag har höga förväntningar på dagen och ser framemot inspiration och träningsglädje. Träningsväskan kommer stå redo, packad och klar för nya utmaningar!
SCHEMA

08.30 - 09.30: 05. Retorik - Therese Granwald, FS
09.45 - 10.45: 07. Gympa for fun - Henrik Bramsved, MS
11.00 - 12.00: 12. Tribal House - Åsa Fornander, SS

Lunch: Ja
Önskar vegetariskt?:

13.00 - 14.00: 18. Body In Control WS - Jari Ketola, MS
14.15 - 15.15: 23. H.I.T Gympa - Henrik Bramsved, SS
15.30 - 16.30: 27. Afro Power Dance - Team Gerda, SS

Skynda, skynda!

Än är det inte försent att anmäla sig till Gerdahallens inspirationsdag den 12 mars. Gör som jag, skicka in din anmälan nu innan det är försent!


I min träningsväska

Min träningsväska är alltid rustad med pass, skivor, skor och vattenflaska. Jag är en obotlig tidsoptimist och behöver därför en väska som är fylld med bra innehåll som jag bara kan slänga över axeln och ta med mig ut genom dörren på väg mot träningspasset.

Min blogg Träningsväskan däremot innehåller så mycket mer än pass, skivor och skor. Här finner du också tankar och funderingar om mat, blir bjuden på recept, får hänga med på konvent och inspirationsdagar, får höra vad det surras om i bloggosfären och följa mina utmaningar. Är det något som du saknar?

 


Uppdatering?

Jäklar vilken trist bloggare tänker ni, hon uppdaterar ju kasst. Faktum är att jag postade ett inlägg redan igår men glömde kolla om inlägget nådde er läsare. Idag när jag tittar in så ser jag till min stora fasa att inlägget inte var där! Men nu har jag uppdaterat så håll till godo med inlägget "ett medeltida tortyrsätt eller en kulinarisk matupplevelse".

Ett medeltida tortyrsätt eller en kulinarisk matupplevelse?

föreläsningen med Paolo så beskrev han olika bantningsmetoder som han provat för att bli av med de extra kilon han gått på sig under projektet och dokumentären "Vi äter ihjäl oss". En metod han tog upp speciellt var Nutrilett. För dig som är helt ny i bantningsbranschen är Nutrilett en metod som går ut på att du byter ut ett eller flera mål mat mot just Nutrilett, en dryck.

Enligt Paolo är detta ett medeltida tortyrsätt men kan också ses som en kulinarisk måltidsupplevelse då dryckerna finns i smakerna vanilj, jordgubb och choklad (tänk dig detta sagt med en stor portion ironi). "Det är sjukt! Vem vill utsätt sig och sin kropp för detta?" säger Paolo och tittar ut i pubilkhavet. "Fatta! Det funkar inte i längden, din kropp behöver mat!" fortsätter han sedan.

I slutet på denna avdelning säger han "ta upp pennan och antecka noga. Nu ska jag ge er det allra bästa tipset för att gå ner i vikt". Ivrigt tar fler upp pennan, sätter spetsen mot pappret och Paolo säger "Ät enligt tallriksmodellen, 3 gånger om dagen. Ät grönsaker och frukt 5 gånger om dagen. Ät färgglatt." Lite besvikna blev vi ändå men Paolo visar på att det finns inga genvägar.

Det Paolo beskriver känner jag genast igen i ViktVäktarna, deras filosofi är "du kan äta allt men inte alltid" vilket har hjälp mig att hitta min målvikt. Jag funderar ofta på hur människor som äter efter pulver/dryckesdieter klarar sig under en dag och för att inte tala om senare när "vanlig" mat ska intas igen.

Under mars månad ska jag försöka fokusera mer på maten för att bli medveten om vad jag äter, när jag äter och hur jag äter. Det jag hoppas är att jag tydligt ska kunna se när jag är hungrig, varför jag blir sugen på sött och vilken mättnadskänsla som är efter en måltid. Jag vill kunna äta vanlig mat och ändå behålla vikten för vem vill leva på choklad, vanilj och jordgubbsdrinkar?

Mjölk ger starka ben!

Mjölken är ett av våra livsmedel som är mest näringstät enligt Svensk Mjölk. Kalcium och D-vitamin är kanske två av de främsta vitaminer och mineraler som vi förknippar med mjölk. Dessa två hjälper till att bygga upp vårt skelett som i perspektivet också motverkar benskörhet längre fram i livet.

Innehållet i ett glas mjölk.


Varför jag skriver detta i bloggen just nu är för att min blick fastnade på vår diskbänk när jag kom hem från jobbet. Detta var vad jag såg...

På Oskarsgatan lever vi efter mottot: Mjök ger starka ben!

Träning på jobbet

Igår ägnade jag hela dagen åt mitt arbete, jo det var ju fredag och en vanlig jobbdag för många. SJälv brukar jag vara ledig på fredagar men vi målar om och fixar på jobbet så jag fcik vackert pallra mig dit. Såhär i efterhand kan jag även säga att jag hann med lite träning. Upp och ner på stolen för att nå över fönstren (ben/rumpaträning), fram och tillbaka med penseln (armar/handledsträning) och idag väntar mer jobb.

Mål med träningen

Den som har varit uppmärksam har kanske lagt märke till att min följetong "om mig" har varit lite vacklande de senaste dagarna. Detta beror på de återstående ämnena som listan har, de är så svåra och kräver mycket tankeverksamhet. Nu är det bara några få dagar kvar till månadsskiftet så jag klurar lite till och delger dig mina tankar och funderingar.

Här kommer mina mål med träningen:
  • Träna 4 pass/veckan med inslag av styrketräning, kondition och rörlighet.
  • Springa Vårruset, 5 km
  • Börja löpträna
  • Skapa en god träningsrutin som håller i längden
  • Kunna göra chins

Har jag blivit en bättre lyssnare?

Idag är det torsdag vilket innebär ett pass på gymmet men när klockan började närma sig 19 och gymtajm skriker kroppen NEJ! Att vara på resande fot har satt sina spår och morgondagen med helg bjuder på allt annat än lugn så jag tog mitt förnuft till fånga och lyssnade på kroppen. Detta händer väldigt sällan så istället för att bygga muskler sitter jag hemma och läser och inspireras av den nya Fitnesstidningen.

 

 

 














Bloggosfären diskuterar frukostvanor!

Hur många gånger har du hört frasen "Frukosten är dagens viktigaste måltid" ? Jag gissar att orden ekar i huvudet på dig när du sitter där vid köksbordet och slevar i dig havregrynsgröten. Att äta frukost är ingen självklarhet för alla, tiden kanske inte räcker till på morgonen eftersom håret krånglar (detta har jag råkat ut för otaliga gånger), att snooza har blivit en ful ovana eller så sover matlusten fortfarande gott under det varma täcket. På en blogg kan jag läsa om en ung kvinnas erfarenhet av att inte äta frukost, hon skriver såhär

"Under högstadie- och gymnasieperioden var jag rent ut sagt skitdålig på att äta frukost! Om jag började 8 fick jag gå upp halv 6, och då var jag inte det minsta sugen på frukost. Dessutom hade man ju en massa annat att göra och hade verkligen tid eller lust att sätta sig ner! Nu, några år senare, vet jag bättre.. Det faktum att jag inte åt frukost då, tror jag bidrog starkt till min övervikt. I och med att man inte åt något blev man hungrig vid 9-10 och vad fanns tillgängligt då? Jo, kiosken full av vitt bröd, godis och annan skit."
citerat från Malin i Form

Likt Malin så har även jag hoppat över frukosten allt för många gånger och hamnat i skolcafeterians grepp. Nu när jag jobbar är det förmiddagsfikat som är boven om jag skulle missat frukosten pga av att jag försovit mig, snoozat förlänge eller att håret inte blir bra (kanske låter lite fånigt men dåligt hår=dålig dag).

Att snooza lite för länge att lätt hänt när sängen är så varm och skön



En annan aspekt av frukostätandet får jag hos PT-Fia som vaknar utsvulten efter flera timmars god sömn. Hon beskriver sin upplevelse av frukost såhär

"Jag kan inte annat än att aktivera smilgroparna när jag vaknar av att magen skriker efter dagens första mål." citat från PT-Fia

Detta är ju verkligen två världar som möts och jag har levt i båda av dom, den senare upplever jag för det mesta och trivs väldigt bra med det. Jag har lärt mig att frukosten är det viktigaste målet på dagen för om jag missar morgonfödan får jag stå mitt kast ända till lunchen. Under förmiddagen får jag gång på gång stå emot sötsuget och visst kan jag ta en frukt istället men energin från ett äpple räcker inte för mig en jobbförmiddag med möten och planering.

Hur är det med dom som säger att "jag kan verkligen inte äta på morgonen, jag har ingen matlust" ? För mig har inte detta varit ett problem och jag har svårt att förstå hur man inte kan vara hungrig på morgonen. Kroppen har ju varit utan mat i ca 8 timmar och skriker troligen efter energi för att orka komma igång. Min filosofi är att alla kan äta något på morgonen, kanske inte direkt när man går upp men du kan åtminstonde ta med dig en smoothie som lätt glider ner i matstrupen efter en timma på jobbet.

Frukosten är dagens viktigaste måltid och den vill du väl inte missa?



Hem ljuva hem

Efter några kalla och innehållsrika dagar i huvudstaden är jag åter igen på känd mark. I morgon fortsätter vardagen som vanligt och gymmet står överst på listan.

Här tränar jag allra helst

I lilla Hultsfred finns inte så mycket träningsanläggningar. Faktum är att vi ska vara glada över att vi har en som till och med har en simhall i anslultning. Träningsanläggningen som jag spenderar 3 av veckans kvällar på är Hagadal i Hultsfred.

Smakupplevelse 2

 

Nu har jag provat ny mat för ett helt år framöver känns det som. Först den ultimata smakupplevelsen på Söderhallarna och nu mat från Etiopien. Ikväll besökte vi Ringvägen 105 och fick denna spännande smakupplevelse. Min smaklökar förundrades över brödet "injera" som maten låg på och fick en chock när jag provade "grytan" i mitten av brödet - starkt är bara förnamnet! (ska också tillägga att mina smaklökar är känsliga). Måltiden åts med händerna och en liten nypa bröd fick agera bestick. Att äta med händerna gör att måltiden tar lite längre tid och man tar sig också tid att samtala på ett annat sätt än när man äter med kniv och gaffel. Kvällens höjdpunkt som förgyllde besöket var den Etiopiska musiken och dansen som vi fick uppleva.

 

Efter resturangbesöket var jag mycket nöjd över att ha vågat prova ny mat dock skulle jag inte gå hit igen då Etiopisk mat inte faller mig i smaken.


Smakupplevelse 1

 

Vegoburgare med klyftpotatis och en härlig sallad.

På söderhallarna vid Medborgarplatsen serverar det vegetariska köket endast hemlagad mat. Personalen är supertrevlig och mån om sina gäster. Maten är lagad med kärlek och det märks verkligen på smaken. Fräscht, lätt och välsmakande är orden som bäst beskriver upplevelsen. Allt för sällan provar jag ny mat och inte minst vegetarisk mat för hur skulle en rätt smaka utan kött?

Har du vägarna förbi tycker jag absolut du ska prova denna resturang för vegetarisk mat kan faktiskt vara god!

Favoritkonditionsträning

1. Fartfyllda och intensiva aerobic eller stepklasser
2. Gympa med intervaller
3. Löpning

Kroppen behöver sömn

"Efter såhär späckade dagar behöver jag verkligen få sova för att bearbeta alla intryck" sa en av mina ledarkollegor till mig härom kvällen när vi skulle sova. Just då kände jag mig inte så trött men idag kan jag knappt hålla ögonlocken uppe trots att klockan inte är mer än 21.45. Jag googlar lite på "sömn" och kan med en gång lätt räkna upp fem punkter till varför jag ska sluta blogga och istället ägna mig åt att slappna av och göra entré i drömmarnas land.

Jag ska sova för att
  • bearbeta dagens intryck
  • kunna prestera bra
  • ha fokus
  • bygga immunförsvaret
  • ge hjärnan arbetsro
God natt.

Därför tränar jag

  • Så att jag kan äta lördagsgodis
  • För att jag vill kunna fika med mina kollegor
  • Jag vill ha ett starkt hjärta
  • Kroppen är gjord för att röra på sig, varför hindra den?
  • Jag vill ha en funktionell kropp som orkar mer än det vardagliga livet
  • För att känna välbefinnande
  • Jag vill bli gammal
  • Det är kul!
  • En socialsamvaro med andra
  • Jag vill ha en bra kondition
  • För att bygga upp kroppens immunförsvar
Varför tränar du?

Att vara människa och dessutom ung är inte det enklaste

Efter att ha varit på Naturhistoriska museét och tittat på utsällningen SMAL konstaterar jag att människan inte har det lätt i dagens samhälle. Att se bra ut, att lukta gott, äta rätt, vara bra i skolan, träna, vara snäll, vara glad... listan görs inte bara på ett papper utan baksidan måste också användas och även den blir full.

Det är verkligen en påtaglig känsla av krav, prestation och en önskan om perfektionsim som möter mig i utställningshallen. SMAL är en utställning gjord av ungdomar som visar på ett starkt sätt hur hetsen kring dagens ideal dagligen påverkar oss.

 

 

Det är inte bara utseendet, det ytliga som presenteras för oss när vi går runt, tagna av informationen som vi får se. Fukostvanor, ätstörningar, vikt, träning och skönhetsoperationer är andra ämnen som dyker upp. Många viktiga ämnen som är heta just här och nu. Aktuella så till den midla grad av vi varje dag utsätts för påtryckningar av media hur vi ska vara och se ut för att vara de perfekta människorna.

 

Det jag fastnade allra mest för var detta...

 

 

Detta var en station där rubriken talade till mig "Vilka krav bär du omkring på?" Att vi har krav på oss själva och att andra också har krav på mig, det är jag medveten om och känner. Här kunde jag få ta en "guldklimp" för varje krav jag eller någon annan hade/har på mig, lägga i en väska och sedan känna på resultatet. Jag skulle aldrig i mitt liv vilja släpa omkring på så mycket extravikt som detta medförde men ändå så gör jag det dagligen. Varför?

 

 


Vet du vad?

Har du sett att en recension om mina dagar på Selma SPA tillsammans med min sambo finns hos Sveriges största träningsbloggare?

Gruppträningsfavorit

"Om mig" fortsätter och idag handlar det om vilket pass som är min favorit och här var valet svårt. Step eller Gymstick? Det jag kommer fram till är att klasserna slikjer sig så mycket att det inte går att välja. Det är ju som att behöva välja mellan styrka och kondition, vem vill inte ha båda?


Vad tränar du helst för typ av gruppträning?

Den där känslan.

Möjligheternas stad, händelsernas centrum. Att vara i storstaden är något särskillt. Det är en känsla som knappt går att beskriva men jag ska försöka. "Som ett barn på julafton när tomten kommer och paketen inte är öppnade, fylld av spänning och förväntan". Eller som "det bästa träningspass jag upplevt, in i andra andningen och pulsen är bekväm. Kroppen får jobba för att hålla tempot men jag känner mig ändå tillfreds med vad jag presterar". Börjar det låta flummigt? I morgon kommer "om mig" tillbaka och så en recension på utsällningen SMAL och det kan du ju inte gå miste om.


Vackra huvudstad


Härligt att känna pulsen

Nu har vi landat in i huvudstaden och jag tycker det är något alldeles särskilt med Stockholm. Det är härligt och åter härligt. En klar luft, 10 minusgrader och solsken från en klarblå himmel mötte oss när vi rullade in på söder.

Utekväll med jobbet!

Det är inte ofta gänget på jobbet går ut men ikväll händer det. Mot Brygghuset i Astrid Lindgrens stad Vimmerby. God mat och trevligt sällskap.

Hur spenderar du fredagskvällen?

SP(Y)A

Nu har ni säkert fått nog av min vinst och upplevelsen på Selma SPA så att ni snart spyr (?) I och med att "följetongen" avlsutas går vi nu tillbaka till vardagen igen men bara för ett kort ögonblick. I helgen väntar nästa äventyr och under 5 dagar kommer jag att spendera tid i vår sköna huvudstad.

Många och långa promenader kommer det att bli, besök på naturhistoriska och utsällningen SMAL, spaning efter nya träningskläder och mysiga fikastunder.
L Ä N G T A R !

Följetongen avslutas

Efter inlägg, på inlägg är de dags att avsluta följetongen av dagarna på Selma SPA i Sunne. Tänkte dela med mig av min personliga plus och minuslista (läs förbättringslista) av upplevelsen:

Minuslistan/förbättringslistan:
- Mer levande ljus vid SPA avdelningen
- Lugn musik i hela anläggningen
- Belysningen på SPA-avdelningen


Pluslistan "keep up the good work"
- Maten dvs. frukost, lunch och middag
- Tillgången till SPA-avdelningen
- Proffessionalliteten på personalen

Summan och slutbetyget:
4/5

Smak +

Namnet på Selma SPA:s resturang, Smak +, överensstämmer verkligen med vad de levererar. Personalen är trevlig och serviceminded. De plockar tallrikar på hög som om det vore det lättaste man kan göra. Vinet serverar de med en hand och med en ltien handduk hängades över den andra. Proffsigt och helt i min smak.


Huvudrätt, kväll 1

 

Sambon och jag hänfördes av den goda maten. 3-rätters två kvällar i rad är inte fy skam. Första kvällen blev vi bjudna på bakad ankterrin på confeterad anka och aprikos, serverad med brioche till förrätt. Huvudrätten bestod av kalvfilé med bräss som serverades med rotfruktskompott och kantareller. Till dessert chokladkräm med vaniljglass, sultanrussinkompott och romskum. Att namnge maten med flashiga uttryck tycker jag förhöjer upplevelsen och får resturangen att kännas mer lyxig.

 

Över ett glas rött vin, Ravenswood, diskuterar jag och min sambo

menyn, livet och framtiden.

 

 

Det var inte bara maten och personalen som var bra. Mysfaktorn på resutrangen var hög. Inredaren gjorde helt rätt när han/hon lekte med tyger som rumsavdelare samt att göra belysningen varm och inbjudande. 5 tallrikar av 5 möjliga.


Träningsvärken from hell!

Efter parträningspassen med Paolo tyckte jag och min sambo att vi var oförskämt pigga. Dagen efter skrattade träningsvärken oss rakt i ansiktet och har så gjort nu under de två senaste dagarna. Träningsvärken är från helvetet och igår kväll kunde jag knappt ta på/av mig min tröja. Musklerna ömmar och kroppen skriker! Hur botar man då detta? Jo med mer träning så ikväll blir det träning enligt min melodi, speglar och koreografi med skön musik.

Parträning med Paolo

"Kör! Sluta inte!" En hetsk stämma ekar i mina öron och jag jobbar allt hårdare. "Byte!" Några fler ord använde Paolo Roberto under sina parträningspass men det är dessa som jag anser vara de mest typiska för honom. Hårt, tufft och intensivt är ledorden för passen vi kör.

 

Att träna med sin partner är både roligt och jobbigt. Vi får tid tillsammans samtidigt som vi bygger våra kroppar för en hållbar framtid. Passen är kampsports-

insprirerande och passar inte mig till 100%, någon gång i bland kan det vara kul att göra något annat och träna tillsammans med sin partner men jag föredrar speglar och koreografi.


Ett medeltida tortyrsätt eller en kulinarisk matupplevelse?

föreläsningen med Paolo så beskrev han olika bantningsmetoder som han provat för att bli av med de extra kilon han gått på sig under projektet och dokumentären "Vi äter ihjäl oss". En metod han tog upp speciellt var Nutrilett. För dig som är helt ny i bantningsbranschen är Nutrilett en metod som går ut på att du byter ut ett eller flera mål mat mot just Nutrilett, en dryck.

Enligt Paolo är detta ett medeltida tortyrsätt men kan också ses som en kulinarisk måltidsupplevelse då dryckerna finns i smakerna vanilj, jordgubb och choklad (tänk dig detta sagt med en stor portion ironi). "Det är sjukt! Vem vill utsätt sig och sin kropp för detta?" säger Paolo och tittar ut i pubilkhavet. "Fatta! Det funkar inte i längden, din kropp behöver mat!" fortsätter han sedan.

I slutet på denna avdelning säger han "ta upp pennan och antecka noga. Nu ska jag ge er det allra bästa tipset för att gå ner i vikt". Ivrigt tar fler upp pennan, sätter spetsen mot pappret och Paolo säger "Ät enligt tallriksmodellen, 3 gånger om dagen. Ät grönsaker och frukt 5 gånger om dagen. Ät färgglatt." Lite besvikna blev vi ändå men Paolo visar på att det finns inga genvägar.

Det Paolo beskriver känner jag genast igen i ViktVäktarna, deras filosofi är "du kan äta allt men inte alltid" vilket har hjälp mig att hitta min målvikt. Jag funderar ofta på hur människor som äter efter pulver/dryckesdieter klarar sig under en dag och för att inte tala om senare när "vanlig" mat ska intas igen.

Under mars månad ska jag försöka fokusera mer på maten för att bli medveten om vad jag äter, när jag äter och hur jag äter. Det jag hoppas är att jag tydligt ska kunna se när jag är hungrig, varför jag blir sugen på sött och vilken mättnadskänsla som är efter en måltid. Jag vill kunna äta vanlig mat och ändå behålla vikten för vem vill leva på choklad, vanilj och jordgubbsdrinkar?

"Använd det bästa gym ni har - er kropp"

"Att jag är en italiensk spännis som är fåfäng och skryter
kommer ni nog snart att märka"
- Paolo Roberto

Det blev mycket skratt under den 60 minuter långa föreläsning som Paolo hade som inledning på parträningsdagen. Han var generös och delade med sig av mycket erfarenheter från kost- och träningsvärlden, bland annat fick vi ta del av hans resa när han deltog i dokumentärerna "Vi äter ihjäl oss" som handlade skräpmat och "Vägen tillbaka" om olika bantningskurer (båda två visades på Tv3 2005).

För att sammafatta föreläsningen målade Paolo upp sin tränings- och kostfilosofi med hjälp av gummibollar och kristallkulor. Gummibollarna är de bollar man måste ha och är grunden för livet så som karriär/yrke, pengar och material ex. bostad. Kristallkulorna däremot måste man vara oerhört försiktig med och består av nära relationer, sin kropp och själ. Om man tappar dessa kristallkulor går de i tusen bitar och kan vara svåra att laga och bygga upp igen. Svårare än så verkar det inte vara...

"Fuckar ni upp det nu blir det bara värre sedan"

- Paolo Roberto om individens träning och kosthållning.

 

 


Första intrycket av Selma SPA

Efter dryga 5 timmars bilfärd var det äntligen dags att öppna hotellrumsdörren. Med spänning och förväntan förde jag in kortet i kortläsaren och dörren gick upp. En härlig stor säng med fluffiga stora kuddar var det första som fångade blicken.

 

 

Men på rummet fanns det ingen pool eller bastu så det var dags att ta sig ner till SPA-avdelningen. Sambon och jag svirade om till morgonrock och mjuka tofflor (som vi fick långa under vistelsen) och begav oss till lugnet. På vägen dit passerade vi loungen och receptionen.

 

 

Väl vid SPA-avdelningen provade vi allt - bubbel, utomhusbad, bastu och 15 C vattenbad. Härligt intryck. Dock saknade jag den rätta myskänslan med tända ljus och lugn musik.

 

 

Vid spareceptionen fanns en härlig fruktbuffé som vi mer än gärna tog för oss av och en härlig avdelning för relax.

 











Första intrycket av SPA-avdelningen får 3 bubbelpoolar av 5 möjliga.


Mot Smålandsskogarna

Efter en härlig frukost och en promenad packar vi nu åter bilen och beger oss ut på vägarna mot Smålandsskogarna och Hultsfred.

Bra jobbat!

Nöjda och glada efter Paolos inspirerande parträningsdag på Selma SPA

Nu går vi till resturangen för kvällens trerättersmiddag.


Dagens utmaning!

Med Paolo Roberto i spetsen ska vi nu bli mästare på parträning!


Incheckad på Selma SPA




Selma SPA - here we come!

Nu är bilen framkörd och väskan packad. Förväntansfullt kommer jag låsa dörren till lägenheten och börja drömma mig bort till Värmlandsskogarna och Selma SPA.


Eftersom jag fortfarande inte har någon "hitec-mobil" så kommer det förmodligen vara lite glest med uppdateringarna men någon ska jag dock försöka klämma in. Full rapport lämnas på tisdag både här och där.

Favoritfrukost

 

Jag tycker det är lätt att bli fast med en typ av frukost och just nu är favoriten naturell yoghurt med hemmagjord müsli, ett kokt ägg med lite kaviar och färskpressad jouice. Att äta frukost är en slags njutning, en bra start på en bra dag.


Jag packar för Selma SPA

Hemkommen från jobbet och jag inser att jag måste packa. I morgon åker vi till Selma SPA och njuter av vinsten. Tur att vi ska bo på rum med hotellstandard jag är annars van vid vandrarhem och då tar ju lakan och handduk så mycket plats. Nu ska vi bara ha med oss träningskläder för att kunna maxa på parträningen med Paolo Roberto och badkläder för att kunna relaxa ordentligt på spa-avdelningen. Kanske åker det med lite utekläder också, har hört att det ska vara fin natur runt Selma SPA.



I morgon åker vi och det ska bli fantastiskt.

Överenskommelse

 

 

 

Lappen som visas på bilden sitter på kylskåpet och taggar mig till rehab-

träning. Varje tillfälle är värt 10 kr och efter varje tillfälle av träning sätter jag ett kryss. När v. 10 är till ända ska vi se hur mycket jag "tjänat" och min sambo får givetvis stå för priset och ge mig en present för intjänad summa. Helt klart en bra morot och motivationshöjare!

 


En fredag unnar jag mig...

 

...en mysig fika med vännen Hanna


Gymdikt

Invandrargrabbarna där borta
i hörnet lyfter tyngst,
de måste lyfta hela samhället
med oberört ansikte

Den stillastående joggaren på sin maskin bredvid mig
är nog här på kontorstid;
tyngderna här är bara till för att
väga upp kontorets viktlöshet

Själv är jag den övervikte
radikale höginkomsttagaren,
med en fot i döden

Gymdikten är skriven av Göran Greider och hämtad från Friskispressens senaste nummer. Där kan du också läsa en längre intervju med författaren.


Favoritlivsmedel


Så god till frukosten!


Som plåster på såren

Min förening är ansluten till Svenska Gymnastikförbundet och därigenom har jag min basutbildning och vidareutbildning för aerobic och kondition. Enligt förbundet ska man ha ytterligare en kurs, styrka och rörlighet, för att kunna licensiera sig men hur lätt är det att gå kursen om den inte erbjuds? Ligger det inte i Gymnastik-förbundets intresse att ha licensierade gruppträningsinstruktörer?

 

Jag tog saken i egna händer och skickade ett mejl till regionförbundet som vidarebefodrade frågan till nationell nivå och som svar fick jag...


"Jag blir så glad när jag får se att det finns ledare som vill utvecklas sig och vill framåt, jättehärligt med människor som har visioner. Givetvis ska vi ta din fråga vidare och jag återkommer när jag har besked".



Som plåster på såren för att utbildningen inte finns tillgänglig och att Gymnastikförbundet inte har någon direkt plan så fick jag denna snygga tröja. Lite skitig blev den efter dagens gympass men jag kan skryta med att jag var snyggast på stället.

Dagens utmaning

I barngrupperna som jag ska ha i eftermiddag är det dags att baka. Utmaningen för min del är inte att se till att barnen tvättar händerna och använder rätt ingredienser utan låta bli smeten och de färdiga bakverken.


Då tränar jag allra helst

Säga vad man vill om morgonpromenader men det är inget för mig. Helst tränar jag runt 19-hugget och jag ska tala om varför. Det är nämligen såhär att hemma på Oskarsgatan äter vi middag runt 16.30-17 och börjar träningen vid 19 så hinner jag äta i lugn och ro, samtala med min sambo om dagens viktigheter och framtiden, plocka undan och kanske diska. Det jag inte hinner är att falla in i paltkoma efter god middag, sätta mig i soffan och hitta någon meningslöst program på tv som jag hellre sitter hemma och tittar på än går och tränar. 19 är den ultimata träningstiden enligt mig.


När tränar du helst? Morgon eller kväll?

Aerobicabstinens

Ikväll har jag återigen varit på aerobic men det var inte den vanliga instruktören från föreningen, ni vet hon som äger golvet. Ikväll hade vi en vikarie och hon var också super! Hon förklarade att hon hade haft uppehåll en längre tid för att läka en fot men nu var hon tillbaka på golvet med "aerobicabstinens". Musiken var grym, stegen likaså.


Kvällen kunde inte blivit bättre!

I väntans tider

Sitter och bläddrar i nya numret av ToppHälsa
och väntar på att morotspajen ska bli klar.


Tänk om jag kunde detta...


Imponerande!

Som jag sa i måndags skulle inte vilja ha lika stor överkropp som mannen på videon men vem vet vad som händer efter alla förbud mot träning som involverar benen.

Två roliga saker på jobbet

Rolig sak 1:
Mitt lösenord till min jobbmejl gick tydligen ut idag så jag var tvungen att ringa supporten för att be om ett nytt. När jag sedan ser mitt nya tillfälliga lösenord, som supporten valt, för att kunna logga in och byta till vad jag vill börjar jag skratta för mig själv när jag ser att det står "Kladdkaka". Jag som var så sötsugen...

Rolig sak 2:
Vi ska renovera ett rum på mitt arbetsplats kyrkan. I rummet ska det vara ett citat på en av väggarna och vad sägs om "Herren avskyr fusk med vågen, rätt vikt behagar honom" - refererat från Ordspråksboken i bibeln.


När sötsuget kommer smygande

Såhär på min jobbeftermiddagen kommer sötsuget krypande och jag letar efter något att äta och jag hittar några torra kakor i personalrummet. Jag överväger för mig själv om det är värt att ta en och kommer fram till att det inte är det och så jag letar vidare. Efter några blickar runt i rummen hittar jag Vicksblåtabletter på min kollegas skrivbord, tar en och hoppas på att suget snart försvinner.


Visdomsord

Jag kan tro att många av  er läsare säger "nu får jag inte glömma vattenflaskan till träningspasset". Ändra ditt sätt att påminna dig själv om saker som du ofta glömmer genom att istället säga:

"Jag måste komma ihåg att ta med mig vattenflaskan till träningspasset"

Att ändra på detta gör att hjärnan uppfattar kom ihåg som ett mer postivit uttryck vilket gör att du kommer komma ihåg saker lättare som du ofta glömmer.


Nike Free XT

 

Var på en snabbvisit hos Intersport i Växjö och hittade denna sko i hyllan. "Nike the Blast skon" låter verkligen som en toppensko om man läser om den men passar dessvärre inte min typ av fot, tyvärr.


Jag tror jag tappade motivationen i Växjö

När jag var hos min sjukgymnast talade hon än en gång om för mig att "den som är trägen får se resultat" och då kontrade jag med att "rehabträning är så tråkigt"... ja, ni kan ju själva förstå vem som vann den diskussionen.

Jag ska/får inte göra benböj, inte utfall, inte springa, inte träna aerobic och absolut ingen step så härmed byter jag träningsbana till muskelbyggare för överkropen (?) Jag skämtar!  Däremot tar jag tackasamt emot tips på hur jag istället ska kunna träna kondition, mina ben och samtidigt tycka det är kul!

Återbesöket är satt till den 14 mars och jag gjorde en överenskommelse med min sambo att varje rehabträningstillfälle fram till mars är värt 5 kronor. Rehab en gång om dagen betyder vinst på 350 kr! Vad ska jag önska mig för den summan?


Såhär sover jag

När jag ska gå och lägga mig gör jag som de flesta andra, tvättar av sminket och borstar tänderna. Kommer jag ihåg blir det också litet tandtråd och Flux, allt enligt min tandläkares rekommendationer. Sedan lägger jag mig i sängen, fixar med kuddarna, sveper om mig täcket och slappnar av. 5 minuter senare sover jag som en klubbad säl (om det ens tar så lång tid.)

Min sambo brukar gnälla dagen efter om att jag har brett ut mig, sovit i mitten av sängen eller haft armbågen i hans ansikte...det kan också handla om att jag har bökat ner kuddarna på golvet eller tagit hans täcke. Själv har jag inte ett minne av allt detta.

För mig gäller två enkla regler...

- lägg dig bekvämt

- slappna av

...sedan är du i drömmarnas land.

 

"God natt, sov gott och dröm vackra drömmar"


Veckans mat v. 6

Åkte till affären med "Sveriges billigaste matkasse" förut för att bunkra upp inför veckan. Detta var vad jag möttes av...

 

 

Sista vagnen i båset. Det var fler än jag som hade planer på att söndagshandla inför veckan. Kom in i affären och spenderade mer än hälften av tiden vid grönskas- och fruktdiskarna.

 


Knatade sedan vidare till mejerikylen och över till konserver för att avsluta med en snabb spurt genom godishyllorna (utan att lägga i något) och fram till kassan. Dryga 700 spänn för maten i veckan, kassörskan ler och jag tänker "ja men det var ju i alla fall under 1000-lappen".


Bjuder nu på menyn för denna vecka

Måndag: Pastagryta med kyckling och mozarella (s. 50 Familjeboken 1)

Tisdag: Korv med kryddigt mos (s. 64 Vardagskokboken)

Onsdag: Morotspaj (s. 7 Veckans Viktiga v.32 2010)

Torsdag: Skinklasange (s. 80 Pastaboken)

Fredag: Hemlagadpizza

Smaklig måltid!




I morgon ska jag skämmas

Bilen tar mig till Växjö i morgon eftersom jag ska göra återbesök på Idrottskliniken. Detta har jag fasat för under en längre period. Jag fick lite ångest förra veckan så jag ringde och ombokade min tid i hopp om att jag skulle kunna visa upp bättre resultat om jag fick en vecka till på mig. Jag pratar såklart om min rehabträning för mitt knä.

Hur svårt kan det vara att träna hemma när jag lyckas komma iväg på 4 pass i veckan? Är det inte så att jag vill kunna göra alla snurrarna på aerobicpasset eller springa i backar? Vart tappar jag motivationen? Resultatet i morgon kommer få mig att skämmas och ångra mina ickeprioriteringar.

"Sätt dig i skamvrån"


Bilden lånad från Stillnat ljus



Mitt motto!

"Om du vill så hinner du!"

- Sandra alias Träningsväskan

Härliga födelsedagsmuffins

Dagen har varit toppen och avslutades med de godaste kladdkakemuffinsarna á la Sandra och toppade med kesella och jordgubbar. Himmelskt goda!


 

Muffinsarna är så goda att jag lätt skulle kunna äta fler men för att hejda mig så bakar jag kladdkakan i formar och får därmed portionsstora bakverk som jag pyntar och lägger upp fint och då nöjer jag mig med en !


Födelsedagspasset

När jag var på gymstickutbildningen förra veckan så fick vi en DVD med ett helt nytt pass. Tanken är att alla Gymstickpass ska se likadana ut (lite Les Mills-inspirerat) och vi i föreningen vill inte vara sämre så jag slopar mitt gamla pass för det nya. För att detta ska kunna bli verklighet på måndag firade jag lite extra idag med att köra igenom passet. Försökte även ta några bilder med självutlösaren på kameran och här ser du några utav övningarna som kommer på måndag..


Tricpes


Utfalll med bicepscurl

 

Benböj med axelpress och lite balans

 

"Superwoman"

 


Lyxig födelsedagsfrukost

Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är min födelsedag! Börjar dagen att fira med en lyxig frukost och ett grattissamtal från min sambo.

Färskpressad apelsinjouice, kokt ägg med lite kvaiar

och yoghurt med hemmagjord müsli.


 


Favoritövning

Deltagarna på mitt pass vet att utfall är den övning jag gillar allra bäst! Utfall går att kombinera med så många olika andra övningar t.e. bicepscurl, axelpress, triceps, balans osv.



Bilden är lånad från GymGlam


I paketet

I morgon firar jag 22 år och förhoppningsvis hittar jag något av dessa i paketen..



Om det skulle vara något annat så blir jag ju inte ledsen för det.. istället kanske är det anmälningsavgiften till BloggerBootCamp eller varför inte en SmartShaker.
Den som väntar på något gott :)

 


Favoritmuskel


Vart är alla tjejer? del 2

Förra gången jag var på gymmet var det jag och alla killar, lika så var det idag. Idag var det inte en lika farlig kroppsodör som då, idag var det istället ögonens tur att få sitt. Det första jag möts av idag är en "spännkille" som står lite framåtlutad och ska göra någon övning, så långt är det okej. Det som inte är okej är att han har byxorna lite för långt ner och när han böjer sig ytterligare så ser vi alla rövsträngen, myntinkastet..ja kalla det vad du vill men det finns bara ett ord för upplevelsen. Äckligt! Inte undra på att jag är ensam tjej.

Ett träningsminne

Oscar Jöback fd. Nilssons step på The Convention hösten 2010!

 

Behöver jag säga mer än att det var fantastiskt roligt och inspirerande?


Är du beroende?

Tankarna börjar snurra när jag läser inlägget som Ella skrivt och ännu mer när jag surfar mig vidare till Hälsocoachen. Vad är det då som dessa bloggande brudar har skrivit om som fått min hjärna i spinn? Svaret är socker.

Visste du att man kan vara sockerberoende? Jag hade hört talas om detta men inte tagit det på allvar, förrän nu. Sockerberoendet är ingen vedertagen beteende-
sjukdom men när jag läser Ellas beskrivning av sin tillåtna sockerhelg som en bakfylla fylld med ångest kan jag inte låta bli att undra...

"Det otäcka i det hela var att allt jag ville ha/behövde för att må bra igen och som var det enda mitt huvud tjatade om, var godis/choklad/socker i alla dess former. Förstår ni hur sjukt det är?! Jag kände mig som en alkis på dekis som bara vill ha ett glas till för att liksom komma på fötter. Ett glas till för att må bra, SEN kan man avstå helt och hållet. I min kropp hade ett monster vaknat som gjorde sitt bästa för att förmå mig att ge efter. Jag visste att om jag bara fick exempelvis en chokladbit i min hand så skulle jag bli lugn och må bra igen, på en gång."
- citat Ella alias ÄtaTränaKämpa.

Jag har inte känt samma sak som Ella men nu när ämnet kommer på tal så ransakar jag mig själv och visst är det så att suget efter något sött allt oftare infinner sig... Efter denna bekännelse var jag tvungen att googla på "sockerberoende".


Socker påverkar hjärnan på samma sätt som alkohol och tobak. Socker påverkar hjärnans belöningssystem och ger smärtlindring och gör oss lugna (som en drog!) Världshälsoorganisationen rekommenderar att inte mer än tio procent av den dagliga konsumtionen ska bestå av raffinerade, renframställda sockerarter - detta motsvarar 16 sockerbitar. Ida stoppar vi i snitt i oss 50 sockerbitar/dag, drygt tre gånger mer än rekomendationerna säger. Då kan man ju fråga sig vad som händer med kroppen?

Förutom att sockerintaget ökar riksen för diabetes och övervikt så ger det högt blodsocker som i sin tur ger skador på blodkärlen, förändrar tarmfloran, ger sämre immunförsvar och rubbar balansen i hjärnan. Vem vill utsätta sig för sådant? Ingen skulle jag tro men vi skadar oss medvetet och/eller omedvetet varje dag. Sockret finns i den mat vi äter, dolt i halvfabrikat, färdigmat, i sötade mejeriprodukter och charkuterivaror och då är inte det där lilla extra medräknat så som snacks, godis, läsk, kakor, vitt bröd, vin och alkohol. Hur ska jag då klara mig från att bli beroende?

Hälsocoachen tipsar om Steviasocker som är ett naturligt sötningsmedel som kommer från Steviaplantan. Jag har själv inte testat det men det verkar som ett bra alternativ. Andra alternativ för att försöka undvika att hamna i sockerfällan att laga egen mat och så ren mat som möjligt, mat lagad från grunden hemma i ditt eget kök. 


Såklart att det är viktigt att laga sin egen mat och undvika halvfabrikat. Jag är duktig på detta men har ändå ett stort sötsug. Till frukosten har jag medvetet bygg ut brödet mot ett ägg i tron om att det ska minska sötsuget, är det inte rätt? Äter jag inte tillräckliga mellanmål? Är min kost inte tillräckligt balanserad? Allt för ofta går jag och rycker skafferiet för att hitta något att äta på och mitt sug kommer allt oftare - kanske är en sockersanering det enda rätta?

Vad tror du?
Känner du igen dig?
Hur ska jag göra?


Min egoboost!

Inspirerad av Ella kommer här min egoboost för dagen:

"Här ligger jag och duger"

- citat av Bob Hanson

"I mina öron när jag tränar"

Ett litet smakprov på låtarna som spelas mest just nu...

 

 

 

 


Vad har du för musik i öronen när du tränar?


Finn ett fel!

Jag går in på dag nummer 2 som gräsänka. Maten ikväll bestod av köttfärsfyllda tortillias. Jag hade tur idag på Konsum då jag hittade tortillasbröd för halva priset och dessutom var de i miniformat vilket gjorde att jag fick två stycken minitortillas med fyllning istället för en stor (det gäller att lura ögat när man kan). Dessutom kom jag hem sent från jobbet men slängde ihop maten på ett kick. Sedan skulle jag hugga in på den första tortillan men jag såg något som var fel...

Kan du också se vad som är fel?

 

 

Nej, det är inte osten jag syftar på utan salladen... suck. Det var bara att rycka i kylskåpsdörren, titta in och be en stilla bön om att det skulle finnas lite sallad. I grönsakslådan hittade jag lite krispig kruksallad och nu äntligen kunde jag hugga in på mina goda tortillas.

 

 

Ofta är det så när jag ska äta att det saknas sallad på min tallrik. Visst kan jag ändra mina matlagningsrutiner till att alltid göra salladen först och bara ha sådan sallad som jag gillar hemma men ändå glöms den bort!

 

Hur gör du för att komma ihåg det gröna till maten?


Min träningsbakgrund

Hur många utav er tyckte att gympan i skolan var något utav det tråkigaste och värsta som fanns? Upp med en hand!

Första gången jag tyckte gympan var tråkig var på mellanstadiet. Läraren var oengagerad, killarna tog överhand och jag var inte den smidigaste athleten av oss i klassen. Sedan kom högstadiet. Det var stressigt mellan gympan och maten, mellan gympan och andra lektioner. Jag förstår inte hur schemaläggare tänker när man bara får 20 minuter på sig att duscha, byta om och gå 300 meter till skolan för att hinna till nästa lektion. Dessutom var man ju tvungen att fixa håret och eventuellt bättra på sminket. 20 minuter försvann innan jag ens hann och blinka. Trots detta var jag med på lektionen men kanske inte gjorde mitt allra bästa eftersom man då blev svett och hur skulle det lukta i håret resten utav dagen?

Sedan kom 9:an, vi bytte gympalärare och vi fick större valfrihet. Killarna var fortfarande dominerande men nu hade de glimten i ögat och kunde tänka sig att passa en tjej 1 av 3 gånger ialla fall. Här var jag och 3 tjejer till de enda som var med på gympan, de andra hade mens var och varannan gång, stukade fötter, ont i ryggen och gympakläderna var glömda hemma. Här vände nog mitt intresse för idrotten i skolan vilket resulterade i ett fint MVG i slutbetyget från 9:an.

På gymnasiet sedan var idrotten mer krävande och varje gång blev man svett men fortfarande var tiden knapp och här var det bara att "gilla läget". Jag minns att vi alltid hade uppvärmningen "gå ihop 2 och 2, passa en boll mellan er" och "spring 5 varv runt i salen". Kanske inte den roligaste uppvärmningen att ha gång på gång.

Det var på gymnasiet jag också började att träna gruppträning. Jag hade sedan länge insett att lagidrott inte var något för mig. Jag hade under åren provat både handboll, fotboll och innebandy. Jag höll också på ganska länge med att simma men slutade när tävlingarna började bli ett krav. Aerobic och step var något som jag fastnade för och började att gå på regelbundet. Det dröjde inte länge förrän en öppen fråga till alla deltagare gick ut på passet "jag ska snart vara mammaledig och behöver någon vikarie, kanske är någon av er intresserade?" Ingen sa något. Min kompis som jag gick med på passet tittade på mig, jag tittade på henne och tillslut bestämde vi oss för att vi, tillsammans, nog skulle kunna klara av uppdraget. Vi gick fram till ledare och annonserade vårt intresse. På den vägen är det.

Jag har under mina år som gruppträningsinstruktör fått ett naturligt ökat intresse för att röra på mig och inspirera andra. Jag har fått möjlighet att genomgå utbildningar för Svenska Gymnastikförbundet och snart är jag licensierad (en kurs fattas mig). Jag har också fått lära mig hur man bygger upp ett aerobic, step och gympapass och även lett core och gymstickpass. Nu är jag djupt involverad i föreningen som driver gruppträningsverksamheten i Hultsfred och tycker att detta är något som jag vill hålla på med ett bra tag till - för resten av livet.

RSS 2.0