Alla pratar om löpning

I bloggosfären är det hett med löpning. Endel provar nya skor eller shoppar nya träningskläder. Vissa springer långa joggingturer i sin ensamhet och andra tränar löpning tillsammans med andra. Vad gör då jag? V.I.L.A.R


Det är tråkigt att ha knän som krånglar men på måndag ska jag på återbesök och kanske, men bara kanske, säger min sjukgymnast att jag får börja träna igen och löpning är något som står högt upp på listan.

Nu när andra skriver och postar underbara bilder från sina joggingturer vill jag också vara en i gänget. Snart kan det vara min verklighet. Jag drömmer vidare och när premiären kommer skulle denna snygga löparjacka sitta fint på min överkropp.

AIDS-loppet

AIDS-Loppet går av stapeln den 22 maj på Gärdet, Stockholm.
Det kostar 150kr att delta och avgiften går oavkortat till UNICEF.

Arrangörer av loppet är frivilligarbetande läkarstudenter från Karolinska Institutet. Förutom loppen i sig är det lite folkfestkänsla med uppträdanden och mingel. Man kan springa 5 km eller 10 km och tidtagning finns via Racetimer


Spana in mer på hemsidan för AIDS-loppet och anmäl dig!

Träningspepp från NIKE för 300 kr

När jag står framför speglen i gymmet och lyfter vikter behöver jag ibland en extra knuff i rätt riktning. Den här tröjan från NIKE ger mig positiv energi och peppar till en extra repetition av övningen.

 

Härlig tröja att ha på gymmet. För 300 kr blir den din. Beställ den här.


Tävlingen är avslutad...

nu väntar jag med spänning på resultatet om Träningsväskan blir "veckans blogg" hos Apan. Behöver jag säga att jag är tävlingsinriktad?




För dig som är morgonpigg

så finns det ännu lite tid kvar (fram till kl. 06) att lägga din röst på Träningsväskan i tävlingen "veckans blogg" hos Apan. Innan du äter frukost, går till jobbet eller duschar - lägg din röst här.

Innan du går och lägger dig

..så har du väl varit inne här och lagt din röst på Träningsväskan!
tävlingen avslutas i morgon kl. 06

Varför är det så bra att styrketräna?

Den 22-åriga styrketräningsinstruktören Malin är Träningsväskans överraskning till er läsare. Tjejen som kommer skriva om gymträning och fördelar med muskler lever livet i Göteborg och har gått utbildning för The Academy. Med ett brinnande intresse och engagemang kommer hon få dig att inse varför det är bra med styrketräning.

 

Malin in action!

 

Jag vet, efter egna erfarenheter att majoriteten av folk som tränar på gym är killar och män. Så var det under mina år hemma i Hultsfred och det ser inte mer annorlunda ut i storstan. Det kvinnliga könet dominerar istället gruppträningssalen och ja, det är fullsatt varje dag.

 

Jag kan ärligt erkänna att jag aldrig varit särskilt intresserad av gruppträning. Jag har från första klivet in på gymmet varit såld och idag är det mitt andra hem. Jag fördömer inte gruppträningen, verkligen inte men jag vill få folk att även hitta till gymträning och se den charm och glädje som jag upplever flera dagar i veckan. Med hantlar och maskiner, mellan svett, stön och underbara känslor.

 

En definition av styrketräning är ”Att belasta en muskel mer än vad den är van vid”. Det behöver nödvändigtvis inte vara på gymmet utan är också den dagen du väljer att gå i trappor eller i backa när du vanligtvis brukar gå på plant underlag. Dina benmuskler får arbeta hårdare.

 

Det finns många anledningar att styrketräna.

● Din styrka ökar

● Leder, ligament och ledkapslar stärks och får minskad belastning

● Hjärtat blir starkare

● Stärker skelettet

● Ökar syreupptagningsförmågan

● Ökad ämnesomsättning

● Ökad förbränning i vila

● Förhöjd halt av nyttigt kolesterol (blodfetter)

● Förbättrad cirkulation i kroppen

● Förbättrar nervsystemets koordinationsförmåga

● Stärker din hållning

 

Lokalt ökar styrketräning;

● Kommunikationen nerv-muskel

● Muskulär tillväxt

● Snabbare uppbyggnad efter träning

● Ökad muskelstyrka

 

Ja, som ni ser är fördelarna många!

 

 

Malin på utbildning med The Academy och instruktören Jari Ketola

 

Styrketräning gynnar också ditt välbefinnande och får kroppen att må bra genom att va stark på både insidan och utsidan. Att ha en bra hållning utstrålar en frisk och välmående kropp, samt självförtroende.

 

Om det är fettförbränning man är ute efter hjälper styrketräning och muskeltillväxt dig att öka förbränningen i vila. Efter ett styrketräningspass kan förbränningen vara igång i 1-2 dygn efteråt. Om man är ute efter viktnedgång vill kroppen gärna äta upp dina muskler om du inte äter tillräckligt. Så var noga med att äta bra mat och sova ordentligt. Det kommer resultera i att styrketräningen får dig att bevara muskler och samtidigt förbränna fett. Det är ju suveränt!

 

Det är aldrig försent att börja styrketräna. Jag lovar, din kropp kommer tacka dig!

 

Lycka till, vi hörs nästa vecka!

/Malin


12 timmar kvar att rösta!

Om du tycker att Träningsväskan är bloggen som förtjänar att vinna en "bli en veckans blogg-tävling" så ska du gå in här och lägga din röst här. Tack!

Valfjäsk!

Snälla söta bloggläsare om du inte har röstat på mig som veckans blogg hos Apan,
var vänlig klicka här och lägg din röstTräningsväskan.
Tävlingen pågår tom onsdag morgon kl. 06

bilden är lånad från tävlingsarrangören

Vem blir veckans blogg?

Mitt stora intresse är sociala medier enligt min sambo (och mig själv!) och fokus ligger på bloggar. Jag har en lista som jag varje dag går igenom med många bloggar, vissa är mer kända än andra. De flesta bloggar handlar om träning och några som ligger högt i topp är Träningsglädje, ÄtaTränaKämpa och Olga Rönnberg. Det är också bloggar som handlar om att vara instruktör bl.a. Spark i Baken, Kraft och Energi och Soffans. Sedan läser jag också om unga karriärskvinnor så som Blondinbella, redaktionschefen Josefine Knave och Elain som SnackarSnyggt. För att inte tala om bloggarna som verkligen kan skriva och få mig att småle framför skärmen, Burkmatsmamman, Föreningsgatan 8b, Mique och Apan satt i granen.

I lördags var jag inne på bloggosfären en snabbis och kikade in hos Apan. Fick se att man kunde nominera sig själv till att vara med i en "bli veckans blogg-tävling". Självklart printade jag ner en rad i kommentarsfältet och idag hittade jag dessa rader på min blogg

"Hej Sandra! Nu är du med och tävlar om att bli veckans blogg hos mig. Fram till onsdagmorgon kl 6 kan du lägga en röst på dig själv.
In och rösta och lycka till." från Apan


Så om du gillar min blogg? RÖSTA på mig. Tack!



Överraskningen är nära

I helgen postade jag en hint om överraskning till er läsare. I morgon är den här!


SMART målsättning

Helgen har varit helmysig med trevliga kalas och besök av min sambos syter Lång och hennes karl så jag har inte ägnat allt för mycket tid framför skärmen. Idag klickade jag runt på bloggosfären och läste ifatt.

Bland annat så tittade jag in hos PT-Fia idag och hon hade ett bra inlägg som handlade om hur du på ett SMART sätt sätter upp mål.

SMART står för:

Specifikt
Mätbart
Accepterat
Realistiskt
Tidsbegränsat

Jag ska klura lite på ett mål som jag delar med mig av men först krävs lite tankeverksamhet och planering. Vad har du för mål?


Jag fuskade

När föreningen hade fredagsfys förra veckan så trotsade jag min sjukgymnasts förmaningar och gjorde några utfall och benböj, bara för att testa. Dagen efter hade jag inte ont, inte dagen efter det heller. Kanske kan det betyda att jag snart får börja träna lite ben igen, om så bara en gång i veckan så är jag nöjd.


På måndag om en vecka åker jag till Växjö och Idrottskliniken för ett utlåtande så jag gör nog bäst i att hålla mig i skinnet några dagar till, inget mer fusk.

Ut och spring!

När det är så här härligt vårväder vill jag inget hellre än att ta vårens första löparrunda i den här übersnygga jackan från Nike.

899 kr på Stadium


Förmiddagen på Oskarsgatan

Promenerade i solsken och passerade en lite vårflod

 

Har också läst lite i nya ToppHälsa

Ny överraskning!

Sist var överraskningen en hälsocoach,
i början på nästa vecka kommer det ännu en överraskning :)


Föreningen har fredagsfys!

Efter att ha sett Nikes facebook update för några månader sedan som gick i stil med "fredagsfys eller fredagsmys?" så har jag arbetat för att få in ett fredagsfyspass i min förening. Förra veckan gick startskottet för tre testklasser och idag är det min tur.

Passet i eftermiddag har jag döpt till "core med twist" och kommer innehålla traditionella corepositioner och övningar med lite extra utmaning i form av en Gymstick. Jag tänkte förasamman de båda träningsformerna och ge deltagarna en liten extra utmaning (och kanske värva någon ny till min Gymstickklass).



Är du i närheten?
Välkommen till Råsebäckskolans gymnastiksal
kl. 16-17 bjuder jag på "core med twist"

Förändra ditt beteende!

För tredje veckan i rad ger hälsocoachen Evelina oss tips och inspiration. De två senaste veckorna har handlat om hur du kan peppa dig själv att komma ut i joggingspåret. Idag får du tips på hur du kan bibehålla ditt nya beteende.


Oavsett vad vi har för mål, om det är att komma ut i joggingspåret, bygga/stärka muskler eller äta mer grönsaker så har vi ofta samma önskan; ett bibehållande beteende. För att vi ska få ett bibehållande beteende kan vi dels ta hjälp av de punkter jag skrivit om i tidigare inlägg, men det finns även andra viktiga punkter så som vardagsrutiner och beteendeförändringar.

 

 

- Genom att få in nya vardagsrutiner kan vi byta ut gamla osunda mot nya mer hälsosamma vanor. Exempelvis inte ta om mat, gå en promenad istället för att titta på tv eller skippa kakorna i veckorna. Vardagsrutinerna flyter oftast bara på, så får du in nya vanor där, är du ett steg närmare till ett bibehållande beteende.


- Skippa att räkna kilon och fokusera på att förändra ditt beteende. Många som vill gå ner i vikt har exempelvis ett mål att kanske gå ner 5 kilo. Tänk om istället, fokusera på att få in bättre vanor som att äta sundare och bli fysiskt aktiv. På detta sätt får du in sundare vardagsrutiner som gör att du lättare får ett bibehållande beteende och når ditt mål. Låt det ta extra tid för att få ett bättre resultat. Det viktiga är inte vad vågen visar utan att vi mår bra och är friska.

 

/Hälsocoachen


Pizza på en torsdag

God snabblagad pizza

 

Botten är gjord av färdig pizzamix, bara att tillsätta vatten

På pizzan har jag 250 g keso, 2 dl fraisch, blandat med pressad vitlök och lite mjöl. Toppar med skinka och purjolök samt tomater. In i ugnen 15 minuter och redo att ätas.

 


Firar du?

Kikade in hos Olga "the hot-mama" Rönnberg och hittade några tänkvärda ord under rubriken Semladagen, kanelbulledagen och våffeldagen

"firar ni för att det står i kalendern? Bara för att? För att man 'måste'?

Måste man?" citerat Olga Rönnberg

 

Måste, måste man väl inte men personligen tycker jag det är lättare att ge sig själv en ursäkt att käka och mumsa och för min egen del blir det gärna lite mer än just vid dessa dagar. Att äta en kanelbulle, en semla eller våffla är ju inget som förändrar kroppen radikalt! Nej, för min egen del är det just själva grejen med de fika-betonade inslagen som gör att jag redan dagen därpå har svårt att avstå från kvarlämnade semlor på jobbet eller nya kakor till kaffet. Jag är en fika-älskare som mer än gärna skulle käka goda kakor och bullar både då och nu men jag vet hur mycket jag behöver röra på mig för att få ekvationen att gå +/- 0 och med den vetskapen är det inte värt en kaka till kaffet varje dag.

 

I morgon är det våffeldagen. Tänker du fira?


Ut i solen!

Har startat dagen med havregrynsgröt toppat med blåbär, lite apelsinklyftor och min sambos farmors goda bröd. Utanför skiner solen så jag svirar om från nattsärken och tar mig en promenad.

Ibland behöver man en plan B

Sitter på jobbet kl. 18 och ringer upp ett missat samtal som jag fått från vår lokala sportanläggning. Jag hade på känn vad ärendet gällde och mycket riktigt var aquabiken inställd. Jag som skulle prova detta pass för första gången och sedan ge er läsare en lite update om detta, men så blev det inte. Istället fick det bli plan B - ett corepass. Inte fy skam och jag hoppas på träningsvärk.

Har du tränat idag?

Go Levis!


Mitt i prick



Ibland får jag f
ör mig att jag vill en massa saker.
Som att springa ett maraton, korsa
Grönland på skidor eller tävla i crossfit. Att jag vill sluta knapra chokladtryfflar, rentav. Och börja ta spinningklasser som börjar 06.45.

Men det vill jag ju inte. Jag känner andra som vill.

Eldflängda människor som är beredda att kämpa och offra för att nå de målen. Det är häftigt att se dem bocka av den ena 'omöjliga' bedriften efter den andra.

Men jag är inte en av dem.




Utdrag från Maries ledare i senaste numret av Fitness-Magazine.

Precis så här går mina tankar allt mer ofta än sällan. Jag vill så många saker t.ex. göra chins och springa milen under 60 min men också hålla igen på fikasuget och laga vegetarisk kost en dag i veckan. Jag vill men jag är inte beredd att offra (tid) för att nå målen. Därför måste jag, enligt min mening, vara nöjd med hur mitt liv ser ut eftersom det bara är jag som kan påverka det. Jag har inte den kämparglöd eller viljan till uppoffring som krävs för att nå mina "drömmar", just nu.

Ny inspiration!

Så har tidningen landat in även på Oskarsgatan. När jag klickade mig runt på bloggosfären igår fick jag till min förvåning se att vissa minsann redan hade fått tidningen igår och gav generöst en liten smygtitt. Idag har jag det rykande nya numret av Fitness-Magazine i mina händer.

 


Det är en alldeles speciell känsla när tidningen ligger där så fint på dörrmattan, inlindat i plats och helt blankt och obläddrat. Snabbt som tusan bryter jag upp plasten och granskar framsidan. Vad vill jag läsa om, vad inspireras jag av? "Snygga axlar" och "matmåsten för dig som tränar" blev rubrikerna denna gång som fångade mitt intresse.

Som alltid börjar jag med att långsamt bläddra igenom tidningen, sida för sida, för att kunna njuta en liten sekund av varje sida fyllt med innehåll. Egentligen vill jag läsa tidningen från pärm till pärm med en gång men har upptäckt att det då kommer dröja så lång tid innan nästa nummer ligger på min dörrmatta så jag försöker suga på karamellen så länge som det bara går.


Smärta?

För första gången på flera månader kan jag nu gå upp och ner i trappor utan att det gör ont. Kanske var det bra med träningsförbud, trots allt?!


PINK POWER!




Hälsopommes!

När man är på resade fot tycker jag att det är svårt att i all hast få i sig bra mat. I nya numret av Träningsguiden som Fitness-Magazine ger ut så ger kostgurun (?) Fredrik Paulún förslag på "hälsopommes". Jag tycker de ser mycket godare ut, just med tanke på den djupa orangea färg som "pommesen" har på bilden jämfört med de fesgula pommes som man får på snabbmatskedjorna OCH jag vet att de är ett bättre alternativ. Så nästa gång jag går all in på snabbmat kan jag faktiskt se till att få hälsopommes istället för de fesgula och friterade.

Blir inte du också sugen på en hamburgertallrik med hälsopommes?

Nu ska vi ut och springa! del 2.

Förra veckan gav hälsocoachen Evelina två tips om hur vi ska ta oss ut och börja springa. Idag kommer ytterligare två tips.

Hur har det gått? Har ni snörat på er joggingskorna och gett er ut? Med dem första stegen jag gav er i tidigare inlägg har ni en god grund att stå på. Nu ska jag delge mina två sista steg som hjälper er att fortsätta på rätt spår och ta er till ert mål.

 

Plan B och C
Ofta händer det saker i vår omgivning som gör att vi får planera om. Man blir sjuk, får jobba över eller andra saker inträffar. Då är det bra om vi är förberedda på vad vi kan göra istället, som i detta fall gör att vi inte hinner eller kan springa. Alltså ha förberett med en plan B och även en plan C. Ju mer förberedd man är desto lättare går det att nå sitt mål.

 


Små steg i taget
Lite vad jag var inne på i första inlägget men som är så viktigt. För att du lättare ska lyckas med ditt mål är det viktigt att du tar små steg i taget. Sätt inte upp för stora mål och tänk på detta när du bestämmer dina delmål. Låt det hellre ta lite extra tid, men att du uppfyller ditt mål.


Tips: ”Lura hjärnan”. Alla ni som varit på ett gruppträningspass har säkert hört instruktören skrika (när det är som jobbigast och man tror att man ska dö) något i stil med ”Kom igen, tänk att vi orkar, vi kör några till” och så orkar man lite till utan att falla ihop. Boosta dig själv med pepptalk och tänk positiva saker, både innan och under joggingturen. Låt din hjärna vara din egen PT. Repetera ”Vad duktig jag är, jag klarar det här, vad lätt det går, jag orkar det här, jag är BÄST”.


Lycka till!

 


Skulle gärna stannat...

...i Stockholm över helgen också för att kunna delta i Bloggaromtränings event "träna ditt hjärta - träna för de hemlösa"

Eventet presenteras såhär:

Träna så mycket du vill och skänk samtidigt en slant till de behövande. Du betalar efter en egen förmåga från 10 kr och uppåt per klass (endast kontant betalning). Alla intäkter från klasserna går till Stadsmissionens arbete i Stockholm.


Reservera din plats genom att maila [email protected] med vilka klasser du vill gå på. Obokade platser är öppna för drop in.


Vi utlovar träningsglädje och kanske lite träningsvärk!


En kväll i Stockholm

Efter härliga timmar på universitetet tog jag benen som färdmedel och gick till vandrarhemmet. Tog en snabbis upp till rummet och sedan bar det av ut igen på jakt efter något att äta. Utforskade mina kunskaper i Stockholmsgeografi och efter några minuters promenerande kom jag till Vasastan och hittade den mysiga Rörstrandsgatan. Här hittade jag ett trevligt kryp in och beställde in kvälllens mat. Fantastisk pasta med hemlagad pesto och kyckling. Mumma!





Mätt och belåten promenderade jag hem igen och när jag gick över St:Eriksbron så drog jag in Stockholmsluften i mina lungor och drömde mig bort för några minuter.



mot Stockholm och vidare mot Göteborg

I vår reser jag som om det vore mitt liv. Stockholm, Stockholm och Stockholm mixat med besök i Lund, Karlskrona, Göteborg, Karlstad, Malmö, Köpenhamn och Rom.

Idag går tåget mot Stockholm och universitetet för två intensiva dagar. På fredag åker jag tvärs över landet till Göteborg och spenderar helgen där. Jag hoppas på vår, utefika, mys, träning och shopping - allt i en salig blandning.

Ciao!

Läsarfråga om mat, träning och mål

Hej, det är så att jag behöver träningstips. Vad och hur ofta i veckan behöver jag träna för att gå ner så mycket som möjligt på fyra månader. Jag vill gärna gå ner 10-15 kg.

Kost
Mitt svar till dig blir att du i första hand ser över vad du äter, hur du äter och när du äter. Skriv matdagbok under en veckas tid och var noggrann. Skriv ner allt du äter, var ärlig mot dig själv (jag vet att det är lätt att blunda för den obekväma sanningen). Skriv också ner klockslag och mättnadskänsla innan och efter måltid. Analysera sedan din matdagbok och se efter om du äter regelbundet/oregelbundet, finns det mycket fika eller godis, äter du snabbt eller långsamt, är du alltid vrålhungrig innan måltiden och jättemätt efteråt osv. Utifrån detta kan du sedan göra en plan och hitta dina fallgropar.

Lite tips är att försöka laga så mycket mat som möjligt från grunden, panera egna schnitzlar, gör egna såser osv. Undvik godis/kakor men unna dig något en dag i veckan. Ät mycket frukt, blir du sugen är det smart att ex. ha med sig en morot att knapra på, ett saftigt päron eller en syrlig apelsin.

Träning
Fråga dig också hur mycket du tränar i din vardag. Tar du cykeln till jobbet eller kan du promenera? Tränar du själv eller i grupp? Vad tycker du verkar som en rolig träningsform? Hur mycket tid har du möjlighet att avsätta i veckan? Nu vet ju inte jag hur mycket du väger och om 10-15 kg är ren övervikt för då kan det vara lite dumt att träna ex. step eller löpning som ger hög belastning på knän, eller styrketräning med utfall som också belastar hårt. Promenader i rask takt, crosstrainer, simning i tempo eller aerobic/gympa utan hopp är något som jag tror skulle fungera. En blandning av kondition och styrka är ju det allra bästa så försök att få in bägge delarna i din träning.

Mitt tips är att planera för träning, x-antal dagar, och vilken typ av träning samt hur länge träningen pågår.

Viktmål
Ditt mål är 10-15 kg på fyra månader, vilket innebär 0,5 kg-1 kg/vecka. Fråga dig själv utifrån ovanstående analyser om du känner att det fortfarande är ett rimligt mål. Fråga dig själv om du är beredd att göra en förändring som kräver tålamod, diciplin och kämparglöd. Jag tror absolut du kan klara detta!

Ett tips är att hitta en målbild som du ser som motiverande och möjlig att uppnå.

Upplysning!
OBS! Jag är ingen utbildad kostrådgivare, personligtränare eller har annan facklig utbildning inom dessa områden. Mina tips bygger helt på egna erfarenheter så blir du osäker och behöver proffessionell hjälp vänd dig till ditt närmaste sportcenter eller din hälsocentral.

Snygg på träningen!

Nu när jag inte har möjlighet att träna som jag vill så suktar jag efter snygga träningskläder att göra "come back" i. Nelly har precis gjord grand opening för sin sports fashion-sida och det suger i shooping tarmen när jag surfar runt. Ta en titt du med och se om du hittar något som gör dig lite extra snygg på träningen.


Ljusa kvällar om våren!

Det är nog fler än jag som längtar efter vårens härliga väder, sol och lukt.

Tills vidare får du hålla tillgodo med ett inspirationskollage.

 


Knoppar brister, krokus och tussilago kämpar sig genom jorden och blommar ut.

Solen strålar från en klarblå himmel. Fåglarna sjunger "Välkommen härliga vår!"


Som en klubba

Idag kom dödsdomen, det kanske är lite väl starkt uttryckt, men det är så det känns. Sjukgymnasten spände ögonen i mig under dagens besök och sa till på skarpen att "nu är det stop med träningen, minst 2 veckors vila". "Oh my god", var tankarna som gick i huvudet. "Nu kan jag lika gärna sätta mig i rullstol och vänta på att dagarna ska passera".

På hemmaplan var inte uppmuntran bättre, snarare tvärtom. "Förbered dig på att det kan bli längre uppehåll". Jag vet att min sambo bara ville väl när han sa så men jag ska verkligen lyda order nu och hoppas på att två veckor är allt som behövs. Under tiden får jag träna från höften och uppåt så min kroppsform kommer komma lika en klubba om några veckor, eller? Så snabbt tror jag inte att det går men känslan kommer vara så.

Min kroppsform efter flera veckor med rehabträning,

spinkiga ben och stor överkropp.


Flopp!

Jag tänker inte låtsas vara någon annan och svara på påhittade frågor. Ni läsare hade inte några frågor så jag antar att ni har full koll på vad jag tycker och tänker ;) Tveka inte att kommentera om det är något ni reagerar på (det är bara kul)!

Flopp!

Jag tänker inte låtsas vara någon annan och svara på påhittade frågor. Ni läsare hade inte några frågor så jag antar att ni har full koll på vad jag tycker och tänker ;) Tveka inte att kommentera om det är något ni reagerar på (det är bara kul)!

Boll och flexband med Carita Lesche

I och med att min sjukgymnast avrådde mig starkt från att "hoppa och skutta" för mycket fick jag tänka om inför helgens inspirationsdag på Gerdahallen och vilken tur i oturen det var. Istället för Gympa For Fun med Henrik Bramsved blev det en timmas träning med Carita Lesche. Eftersom jag var så inställd på att få träna med Henrik så hade jag inte ens läst på om instruktören som jag istället fick möta. Såhär i efterhand skulle jag få tag i denna kvinna och ställa lite frågor och när jag googlar på namnet blir jag förvånad. Hakan hämtar jag på golvet.

 

"Författare, it-tränare inom pilates, egen studio..." det var lite information jag fick fram om denna instruktör. Därefter läste jag vad Gerdahallen hade skrivit om henne som presentation och läste följande:

 

"Carita driver Stockholm Pilates Center, ett internationellt tränings- och utbildningscenter för STOTT PILATES. Hon är en av Skandinaviens ledande profiler inom pilates. Med sin specialkompetens inom rörelseanalys och återträning av okontrollerade rörelsemönster har hon blivit flitigt anlitad som presentatör och föreläsare på den internationella marknaden".


 

Passet öppnade mina ögon för skonsam träning. Att jobba med boll utmanar kroppen och de allra minsta musklerna kopplas på och får jobba (jag kan tala om att träningsvärken är grym idag). Att också ta med ett flexband gjorde att vi kunde arbeta med armar och axlar, göra mer variationer med benträningen och självklart utamana kroppens kärna (mage, rygg, bål och bäcken) lite extra.

 

 

Passet ger jag 5/5 bollar eftersom variationerna är många, träningen är skonsam, passet går att utföra hemma och på gym samt att du blir stark innifrån och ut.

 

Carita var en mycket bra instruktör som var mån om oss deltagare och ville att vi skulle göra rätt. Hon visade rörelserna noga och var ute bland oss deltagare och korrigerade. Detta uppskattar jag mycket och det visar på att instruktören kan hantera sitt pass och är väl förberedd eftersom hon fortfarande har full kontroll ute i salen.

 


Återställare

Precis som Sara gjorde efter hennes lååånga löptur så gör även jag idag, tar mig en återställare helt enkelt. Liten morgonpromenad ska nog få bort lite av träningsvärken som kommer sig smygande på. Det är inte något trevligt väder i Hultsfred idag men sällskapet är desto bättre :)


mer update om gårdagens bravader kommer..

Frågestund!

 

Eftersom jag befinner mig på inspirationsdag och fortfarande inte har någon hitec-mobil kommer jag inte kunna uppdatera förrän senare. Så jag tänkte att detta tillfälle är prefekt för en frågestund! Undrar du vad jag har för åsikt i någon fråga eller vad jag helst äter till mellanmål? Kanske har du andra frågor och funderingar? Skriv en rad i kommentarsfältet och fråga på :)


Nu ska vi ut och springa!

Träningsväskans egen hälsocoach Evelina Rannemalm ger oss idag två av fyra handfasta tips på hur vi ska komma ut i löpspåret.

Trevlig läsning :)

 

Äntligen, våren är på väg och jag tror att många där ute är sugna på att få ta fram joggingskorna och springa på bar mark i den friska vårluften. Kanske är du den som aldrig sprungit innan eller springer ibland och funderar på att komma igång? Det är inte alltid tiden, lusten och orken finns där, men nu ska jag ge er två utav fyra tips för att lättare komma igång med löpningen. De två andra stegen får ni nästa vecka.


Sätta upp mål
Det första du ska göra är att sätta upp mål och delmål. Vad har du för mål? Vill du springa en viss sträcka, har du ett lopp framför dig eller vill du bara få in en joggingrutin? När du bestämt dig för ditt mål är det dags för delmålen. Är det exempelvis tre månader tills du ska springa loppet, vad har du då för mål den första veckan, första månaden osv.?

 


Planering
Andra steget är att planera. Vad krävs för att du ska uppnå målet, vilka resurser behövs och vad krävs utav dig för att du ska uppnå just ditt mål? Hur många gånger ska du springa och när ska du springa? Gör upp ett schema för att enklare få en struktur och som även håller dig påmind. Kanske behöver du också informera sambo, familj och barn om att du exempelvis inte kommer att vara hemma tisdag och torsdag mellan 18.00 och 18.30.


Tips: Tänk realistiskt! Sätt inte upp för höga mål och glöm inte delmålen. När du lyckas med delmålen ökar din självkänsla och motivation och du har lättare att nå ditt mål. Om du inte klarar delmålen se det inte som ett misslyckande utan som en lärdom och fundera över vad som gjorde att detta inträffade och hur du ska göra för att lyckas till nästa gång.


Lycka till!


Mot Skåneland

I eftermiddag åker jag och två tjejer från föreningen till Skåne och Lund för en inspirationsdag på Gerdahallen. Att få träna med toppinstruktörer är något jag bara älskar och bland annat ska jag gå på pass ledda av Åsa Fornander och Jari Ketola. Jag hoppas på en fullmatad dag med härlig musik, coola steg och upplevelser som jag sent ska glömma. I morgon räknar jag med att Gerdahallen inspirerar!


Show your color and show your support!

För lite drygt två veckor sedan läste jag hos Olga Rönnberg att hon hade hittat färgglada skosnören. Jaha, tänker ni nu, vad är det för speciellt med dom då? Jo, det är nämligen såhär att Stadium vill att vi ska ta ställning och bekänna färg. Intäckterna från kollektionen av färgsprakande skosnören går till välgörande ändamål och du bestämmer till vilket genom att välja färg på snörena. Fiffigt va?

Barncancerfonden har blå, Star for Life tilldelas gult, SOS Barnbyar har djärvt orange och Rosa Bandet, självklart rosa. Vid köp av gröna, lila, svarta eller vita skosnören slås vinsten ut på samtliga organisationer.

 

Nu startar kampanjen och i din närmaste Stadiumbutik finns skosnörena så
show your color and show your support.

Träning i vardagsrummet!

Det pratas lite om hemmagym i bloggsfären och kanske är det detta man ska satsa på om det är omöjligt att komma iväg till pass med fasta tider eller släpa sig iväg till gymmet när vårregnet strilar ner från himlen (som det gör i Hultsfred ikväll).

Har du något hemmagym?


Mitt tips till er alla är att skaffa er en Gymstick. Jag har skrivit om detta redskap tidigare och även visat några övningar. Pinnen är ert nya hemmgym och kan köpas på Intersport för endast 450 kr. Vad väntar du på?

Vad är egentligen E-nummer för något?

I Träningsguiden ugiven av Fitness-Magazine läste jag om E-nummer.
Mycket intressant läsning.


En bra innehållsförteckning är:
- kort och lätt att förstå
- innehåller inga E-nummer
- är kompletterad med näringsdeklaration

Akta dig för:
- produkter som är mystiskt billiga (förmodligen är det utfyllda med vatten, socker eller något annat för att priset ska kunna hållas nere alt. tvivelaktig djurhållning)

Jag vet i alla fall att jag kommer titta en extra gång på innehållsförteckningen nästa gång jag köper halvfabrikat ex. krossade tomater, matlagningsgrädde, bröd etc.

Vill du läsa hela artikeln, köp tidningen!

Hoppet är det sista som överger människan

Rehabträning kan vara det tråkigaste jag vet men något som måste göras enligt min sjukgymnast. Nu har jag lite fler kryss på min lista (det innebär idagsläget 160 kr till mig) och som det gamla ordspråket säger "hoppet är det sista som överger människan". Jag försöker göra mitt bästa för på måndag är det återbesök.


Idag kom dommen!

Samtal med min sjukgymnast idag vid luchtid.

Hon: Hej, det är Lena, sjukgymnasten

Jag: Hej

Hon: Hur är det med dig?
(hon är alltid så himla trevlig och när man har ont är det jävligt jobbigt)

Jag: Jag tror mitt knä är sönder, inte mitt högra knä som jag har ont i utan nu är de det vänstra

Hon: hmmm.. det låter inte bra
(inte bra ville jag skrika, det är ju katastrof!)

Jag: Nej, det är det verkligen inte. Jag har ju inte gjort något ovanligt
(förutom att gå i kilklack men vem kan få ont i ett knä pga det?)

Hon: Men det låter som en överbelastningsskada
(sa hon efter att jag hade beskrivit hur det kändes men tänker att det är orellevant för er läsare att höra om det)

Jag: Okej.
(nu kommer domen tänkte jag)

Hon:
Nu lyssnar du på mig och låter andra köra dina pass, hör du det nu?
(förmaningstalet kom som ett brev på posten)

Jag: Okej. Suck.
(Här nämde jag inget om att jag ska på inspirationskonvent i helgen, tyckte det var lite förmycket info för henne)

Hon: Så nu vilar du och gör inget som känns obehagligt eller ont i knäna
(Vilket betyder att jag ska leva som invalid i en veckas tid utan att ens tänka på att röra mig)

Jag: Mmm

Hon: Då ses vi på den avtalade tiden nästa vecka så får jag ta mig en mer nogrann titt och så hoppas jag att du blir bättre.

Jag: Hej då
(med gråten i halsen)


F.U.C.K

Huvudet sprängs

Efter ett antal timmar framför burken säger jag god natt och vilar min hjärna.
Sömn är viktigt för återhämtning.
God natt.

Det är du som är huvudpersonen i ditt liv!


Så gav jag mig ut på en promenad i det underbara vårvädret. Gruset knastrade under fötterna och fåglarnas kvitter ljöd som underbar sång i mina öron. Vårens solstrålar värmde min vinterbleka hy och jag lät tankarna komma och gå.

Idag är det internationella kvinnodagen och jag vill uppmuntra alla tjejer, unga kvinnor, mammor, kvinnor mitt i livet och äldre damer att ta vara på sig själva. Det är bara du som är huvudpersonen i ditt eget liv, det är du som har makten att bestäma och göra det du vill.

Själv unnade jag mig en vårpromenad och lät skolböckerna vila en extra timma.


Pepp inför vårens löpning!?

Sambons löpträningsfilosofi illustrerad


Enligt min sambos löpfilosofi kommer det vara jobbigt att springa i början, alla dagar kan inte vara av rolig träning. När man sedan har kommit igång så kan man börja att höja blicken, känna dofter och tycka att löpträning är en underbar motionsform. "Att springa är den mest effektiva träningsmetod som finns". Sambon säger "Sandra din självdiciplin är inte din bästa men det är bara ge sig fan på att du ska ut, tänk vad skönt det är efteråt".


På fredag kommer Träningsväskans egen hälsocoach att ge dig tips på hur vi kan ta oss ut i löpspåret. Missa inte det!

 


Vad har du för drömmar?

Samtidigt som jag lyssnar på powerlåten från lördagens Melodifestival vilar jag ögonen på ett inspirerande inlägg skrivet av Sveriges framgångsrika unga kvinna, Isabella Löwengrip. Till eftermiddagens kaffepaus med tid för tankar och funderingar passar detta inlägg perfekt! Läs det du också och låt dig svepas med i dina drömmar!


Om jag hade en stereo

 

Block, penna, almanacka och lite frukt till mellanmål är packat i min väska. Nu beger jag mig ut i den kalla vårluften, skrapar rutor och sätter på min solbrillorna och åker mot Linköping för möte. Hade min bil varit lite mer modern och haft en cd-spelare hade jag tjatat sönder Pernilla Anderssons "Desperados", skönt gung i den låten som gör bilfärden lite mer behaglig. Nu är det så att min bil inte har någon cd-spelare "men radion fungerar utmärkt" (som min farfar sa när jag köpte bilen av honom).


Första veggorätten!

Jag har ikväll lyckats att laga min första vegetariska måltid. Yes, det är ett fatum att även jag kan bli mätt utan att äta kött. Kanske överdriver något då jag säger att jag "lagade min första vegetariska måltid" jag hade faktiskt färdigköpta färska tortellini som jag kokade. Till den utsökta pastan lagade jag dock en god tomatsås från "grunden" gjord på krossad tomat, tomatpuré, scharlottenlök, en nypa socker och en klick creme fraisch.

Kom på mitt i måltiden att ni kanske ville se ett kort, jag tittade sedan ner på maten och konstaterade att en halväten portion inte gör sig så bra på bild så ni får helt enkelt laga rätten själva för att se resultatet :)

Åsikter om Melodifestivalen


En riktig powerlåt som borde varit i final i Globen nästa vecka!

Detta är överraskningen!

Mitt i alla inlägg om debatten hintade jag om att en överraskning skulle dyka upp här i bloggen och jag kan nu stolt presentera Träningsväskans gästbloggare: hälsocoachen Evelina Rannemalm.

 


Evelina är en glad och omtänksam tjej som är 23 år (24 i augusti) Hon studerar andra året på hälsocoachprogrammet, en distansutbildning vid högskolan i Skövde och jobbar även extra som receptionist på hotellet i Hultsfred. Evelina kommer varje vecka att skriva ett inlägg här på Träningsväskan. Redan nu kan jag säga så mycket att första inlägget kommer handla om vårens löpträning och hur vi ska göra för att komma ut och ta de första joggingrundorna.

Har du någon fråga till Evelina?
Kommentera inlägget!



Sista inlägget om debatten



 

Efter mycket snack och diskussion i bloggvärlden verkar det som om bloggare är förebilder oavsett om vi vill det eller inte. Vi som driver bloggar har ett ansvar gentemot våra läsare och tolkningsmöjlighterna är oändliga vilket gör att vi måste tänka efter två gånger innan vi publicerar inlägg.

Jag har absolut fått mig en tankeställare!


Tack till alla bloggare som bidragit med kommentarer i ämnet

Ytterligare debattsvar

Tidigare i veckan hade SVT en debatt om unga bloggare som förebilder och jag skickade frågan till två av mina favoritbloggare som svarade såhär och såhär. Jag forsatte att skicka ut frågan "om unga bloggare sprider sjuka ideal" och såhär svarar Anneli bakom bloggen Kraft och Energi:

"Jag såg inte debatten men kan ge en allmän kommentar i ämnet; som bloggare är man ofta en förebild, oavsett om bloggen har en läsare eller ett tusen läsare. Det budskap man sänder ut är viktigt att tänka igenom två gånger - kommunikation sker på mottagarens villkor, med andra ord: folk läser, tolkar och uppfattar det skrivna ordet på olika sätt och det kan lätt misstolkas.

Jag anser att man bör vara noga med att inte skriva om ämnen som kan "heja på" någon som redan har problem, exempelvis bör man vara försiktig kring ämnen som bantning, utseende, självkänsla med mera då det är lätt att det blir fel. Internet är en förlängning av verkliga livet - det är riktiga människor med riktiga känslor och problem som sitter på andra sidan skärmen och det är viktigt att komma ihåg."


Citerat Kraft och Energi



Även denna bloggare ger svar på tal genom att utvärdera hela debattprogrammet.
Läs och begrunda.

Jag tror att våren är här!

En underbar förmiddagspromenad!

 

 


Det luktar vår

När jag klev upp ur sängen i morse öppnade jag altandörren till vårt sovrum och tog ett djupt andetag. Det luktar vår. I Hultsfred skiner solen och snön smälter undan med fart. Våren knackar på och jag kan tro att det inte dröjer länge innan jag skymtar snödroppar och krokus.


För att ta till vara på vårsolen och den härliga känslan beger jag mig bort till T för en långpromenad.

Debatten fortsätter om unga bloggare


Tidigare idag postade Therese ett inlägg om hur hon ser på om "unga bloggare sprider sjuka ideal". Här får du ett smakprov på hennes svar:

"Självklart är det upp till var och en att skriva det man vill i sin blogg, men jag tycker det är hemskt att många stora bloggare med massor av unga läsare inte tar sitt ansvar och försöker vara en bra förebild. Tyvärr kan man inte göra något åt det. Jag tycker att frilansjournalisten Leone sa en bra sak - man måste få skriva vad man vill i sin blogg, men media borde ta ansvar att inte gång på gång lyfta fram dessa personer. På så sätt får de ännu mer uppmärksamhet och de dåliga idealen sprids till allt fler (fast nu lyfter jag visst upp henne lite också och ger henne några rader hos mig).
" citerat från Spark i Baken

Du kan läsa hela inlägget här.


Bloggosfären ger svar på tal

Efter debatten igår och mitt inlägg slängde jag ur mig frågan om "unga bloggare sprider sjuka ideal" till några av mina favoritbloggare Träningsglädje och Spark i Baken.


Sara som driver bloggen Träningsglädje svarar såhär:
(även att hon inte sett debatten)

"Såg tyvärr inte men jag tycker det är synd att allt bloggande förknippas med “unga modebloggare” för det är så mycket fel det kan bli. De unga mest kända bloggarna är inte ens modebloggare. Däremot kan jag hålla med om att ideal sprids via bloggar (alla slags ideal, inte bara fysiskt men också all “glamour” och allt annat) och att det blir en väldigt onyanserad bild."



Therese som driver Spark i Baken svarade att hon missade debatten men att hon ska ta sig en titt på SVTplay för ämnet verkade vara intressant.

Fortsättning följer..


En överraskning till er läsare!


Nyfiken?

Håll utkik här på bloggen under helgen


Sprider unga bloggare sjuka ideal?

Efter debatten på SVT ikväll om unga bloggare sprider sjuka ideal kan jag inte mer än att börja fundera över vilka signaler jag sänder ut med min blogg. Jag vill inte framstå som någon kostexpert som vet allt och som har svar på allt. Jag är ibland en lika vilsen själv som alla andra unga men med en nyfikenhet och vilja att försöka ta reda på fakta och söka svar på de frågor jag har. Jag vill också visa på att det går att förändra sin livsstil på ett smart och sunt sätt istället för att vara någon "Kissies-typ" som käkar barnmat för att bli smal.

I programmet pratades det en hel del om hur unga bloggare framställs som förebilder även om de kanske inte själva har bett om att få vara det. "Mediernas ansvar" kom då som ett argument till detta dvs. om medierna låter bli att posta unga bloggare och struntar i att ge dessa uppmärksamhet och istället vänder sitt kikarsikte mot sundare ideal kanske trenden vänder och efter x-antal år kanske vi får mer välmående ungdomar (önsketänkande?).

Jag vill själv vara en frontfigur som står i första anfallsledet mot all denna hets om att banta och försöka bli något som är helt orealistiskt. Däremot tycker jag att det är okej att under ordnade former och med god konsultation försöka ändra sin livsstil mot ett mer hälsosamt leverne (det är en av andelningarna till varför jag gick med i ViktVäktarna).

Jag hoppas att min blogg inspirerar dig till att göra fler aktiva val i ditt liv gällande mat och träning och samtidigt väcker tankar och funderingar. Som sagt vill inte jag vara någon jojjobantare som lever på rinnande föda eller käka barnmat för att nå en omöjlig idealvikt. Jag vill istället visa att med små medel och med aktiva beslut så kan du förändra ditt liv till att bli mer hälsosamt.

Har du någon åsikt i frågan?
Hur tycker du att min blogg framställs?









Intressant debatt?

Fick ett tips inför tv-kvällen när jag scannade mina bloggar. Debatt på SVT kl. 22 tar upp frågan "sprider unga bloggare sjuka ideal?". Jag hade gärna sett denna brud i tv-rutan och lyssnat till vad hon har att säga om ämnet men får nöja mig med dom här istället.

 


Uttalar mig i frågan efter jag sett kvällens program.

Träna i vardagsrummet

Det pratas lite om hemmagym i bloggsfären och kanske är det detta man ska satsa på om det är omöjligt att komma iväg till pass med fasta tider eller släpa sig iväg till gymmet när vårregnet strilar ner från himlen.

Har du något hemmagym?


Mitt tips till er alla är att skaffa er en Gymstick. Jag har skrivit om detta redskap tidigare och även visat några övningar. Pinnen är ert nya hemmgym och kan köpas på Intersport för endast 450 kr. Vad väntar du på?

Hoppas på vårsol

Igår hade jag en underbar liten stund för mig själv på balkongen. Jag tog med en pall, lite kuddar, en bra bok och så intog jag ett läge där blåsten inte kunde fånga mig. Härliga minutrar i solen blev det. Jag hoppas på en lika fin dag idag.



Idag är en bra dag.

Hur ska jag göra?

Mars månad var inte tänkt att börja med ett knä i strejk. Mars var tänkt som en månad där gymmet skulle få besök två dagar i veckan istället för en. Syftet med detta var att bygga upp musklerna inför vårens tänkta löpträning men hur det blir med detta nu det får framtiden utvisa.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig...

Mitt knä strejkar. Det är inte mitt högra knä som jag rehabtränar utan vänster. Världen rasar samman och frustrationen över att aldrig känna sig 100% frisk blir mer och mer påtaglig. Vad är det då som är fel? Knät svullnar, jag har ont både här och där + att jag inte kan böja benet bakåt eftersom det stramar på översidan av knäskålen. Är detta slutet på min träningsvår?

Budord!

Budorden hittade jag från ÄtaTränaKämpa, helt fantasktiska!

Vilken är din favorit?


Två bra anledningar till varför du ska skippa godiset

Läser på RådgivningsEKOTs blogg att godis påverkar miljön i högre utsträckning än vad vi tidigare trott. EKOT hänvisar till Livsmedelsverkets hemsida där jag kan läsa en sammanfattning av studien om godisets miljöpåverkan.

 

Bland annat hittar jag information som visar att chips släpper ut 2,2 kg växthus-

gaser vilket är 20 gånger mer än råvaran potatis. Tröstlöst för min del är att läsk påverkar klimatet minst och godis mest eftersom det oftare står en skål med godis på soffbordet än ett glas med läsk till fredagsmyset.


Detta var en av anledningarna till varför du ska skippa godiset,
här kommer den andra:


Det är onyttigt och innehåller tomma kalorier.

Ingen nyhet direkt men vill du ändå ha dig något sött så spana in den här påsen.

 

Jag har själv provat detta godis efter ett

fantastiskt resturangbesök på Söderhallarna.


Innehållet ser ut som vilket plockgodis som helst men skenet bedrar. Detta godis innehåller bara naturliga och schyssta ingredienser och är dessutom utan gelatin och fria från artificiella färg- och smakämnen. På Goodstore säljs dessa påsar och du har en brett utbud att välja mellan. Här kan du också hitta andra alternativ till din kyl som är bra för miljön.

 

 

 


Tack NIKE

Efter att ha uppnått statusen "100% earned" via facebook har jag haft möjlighet att delta i utlottningen om t-shirts från NIKE. Häromdagen kom tröjan med brev på posten, oj vad glad jag blev!

Jag vet att det inte bara är jag som fått en tröja.

Bloggaren Soffan har en likadan.


RSS 2.0