Människa, ta i när du tränar!

Sist Malin gästade Träningsväskan skrev hon ett kanoninlägg om varför det är bra att styrketräna. Hur ska vi då göra på gymmet? Hur mycket orkar jag egentligen? Malins utgångspunkt är att vi orkar mer än vad vi vet, så hennes uppmaning och utmaning till oss alla är att flytta pinnen i pinnhålet på maskinerna eller lägga på en extra viktplatta. Trevlig läsning!

 

Det finns forskning som visar att vår muskelstyrka är i genomsnitt som störst runt 30-års ålder men att vi rent fysiologiskt är mest tränade mellan 20-25 år (Givetvis finns det undantag). Tyvärr säger forskningen också att efter åldern av 45 minskar muskelstyrkan med 5-10 % var tionde år. Det beror till störst del på minskad aktivitet. När muskelfibrer slutar användas dör de och omvandlas till bindväv och fett. För att upprätthålla en god fysik genom hela livet behövs därför hela kroppen tränas på olika sätt och intensitet. Dagens sanning är att träning är en färskvara och man kan inte leva på gamla meriter, men det är heller aldrig försent att börja!

 

Det finns lika många träningsupplägg som det finns utövare. Mitt råd är att känna sig för vad som känns bra. Det ska vara roligt och lärorikt vid varje pass. Om du behöver professionell hjälp råder jag dig till att söka upp en kunnig och utbildad person som kan hjälpa dig att träna rätt. Här är lite översikt om träning som gynnar olika resultat;

 

● För att bygga muskler är repetitioner på 8-12 som rekommenderas. Det gynnar muskeltillväxten mest.

● För att bli stark, riktigt stark ska man hålla sig till 1-6 rep. Den slags träning är inte att rekommendera för en nybörjare då det krävs god teknik med tanke på skaderisk.

● 12 rep och uppåt är träning som räknas som uthållighetsträning för musklerna.


För att lyckas träna och få resultat därefter gäller det att ta träning på allvar. Att gå in på gymmet och köra 12 rep som egentligen hade kunnat vara 16 och tro att man på så sätt bygger muskler lönar sig inte. Lägg på mer vikt! Om det är muskler du vill bygga är det mellan 8-12 reps du ska orka. Likadant som för styrkelyftare som ska bli brutalt starka vid ett lyft och då ska träna få, men grymt tunga repetitioner. Vill du dominera i bänkpressen, ja då blir det att träna just bänkpress. Hoppas ni förstår vart jag vill komma.

 

Kom först på vad du vill utveckla och bli bra på, träna på det och ha tålamod. Det händer inte över en natt. Jo tack jag vet..

 

Lycka till!

/Malin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0